Skip to main content

Pressfrihetens dag 3:e Maj

Pressfrihetens dag symboliseras med en tecknad kille som säljer tidningar

PRESSFRIHETENS DAG 3:e maj

2023-05-03

Idag den 3:e maj är det Pressfrihetens dag, en dag då vi hyllar alla de människor som har gjort uppoffringar för att upprätthålla yttrandefriheten och det fria ordet. Dessa människor inkluderar journalister, bloggare, informatörer och kommunikatörer, alla som spelar en viktig roll i att säkerställa att vi får tillgång till information och sanningen.

I många länder runt om i världen är det fortfarande farligt att vara en informationsspridare. Många av dessa människor har blivit attackerade, fängslade eller till och med mördade för att de har granskat makten och rapporterat om korruption och mänskliga rättigheter. Ändå fortsätter de att arbeta, med mod och beslutsamhet, för att säkerställa att sanningen kommer fram.

Informatörer spelar en avgörande roll i att säkerställa att regeringar och företag håller sig till transparens och ansvar. Genom att granska makten och rapportera om missförhållanden kan de bidra till förändring och göra världen bättre. Men det är inte alltid lätt. Informatörer möter ofta motstånd från de som vill dölja sanningen och hindra dem från att utföra sin uppgift.

Pressfrihet är en grundläggande mänsklig rättighet, men den är inte alltid en självklarhet. Genom att stödja pressfriheten och de informationsspridare som arbetar för att upprätthålla den, kan vi säkerställa att vår värld blir en plats där sanningen och informationen är tillgängliga för alla.

Så idag tar vi en stund att hylla alla de människor som har gjort och fortsätter att göra uppoffringar för att upprätthålla pressfriheten och det fria ordet. Vi är tacksamma för deras hårda arbete och mod, och vi lovar att fortsätta stödja dem i deras strävan att säkerställa sanningen och rätten till information.

I slutändan är det viktigt att kämpa för pressfrihet och det fria ordet, för det är en viktig del av vår demokrati och vårt samhälles framsteg. Genom att hylla informationsspridare och stödja dem i deras arbete kan vi säkerställa att vår värld blir en plats där alla har tillgång till information och sanningen, oavsett om de är journalister, bloggare, informatörer eller kommunikatörer.

Det är också viktigt att säkerställa att informationsspridare har de verktyg och resurser de behöver för att utföra sitt arbete på ett säkert sätt. Detta inkluderar tillgång till teknik och utbildning, samt skydd mot hot och förföljelse.

Så idag, på Pressfrihetens dag, låt oss hylla och stödja alla informationsspridare som arbetar hårt för att säkerställa att vi har tillgång till information och sanningen. Låt oss kämpa för pressfriheten och det fria ordet, för det är en viktig del av vår demokrati och vårt samhälles framsteg.

Vad kan du göra för att hjälpa informationsspridare och bibehålla pressfriheten?

Det finns många saker du kan göra, både stora och små.

För det första kan du stödja de informationsspridare som arbetar för att upprätthålla pressfriheten genom att läsa deras rapporter och dela dem med dina vänner och på sociala medier. Genom att sprida informationen och deras arbete kan du hjälpa till att säkerställa att de har en större publik och ett större stöd.

Du kan också donera till organisationer som arbetar för att skydda informationsspridare och främja pressfriheten. Dessa organisationer arbetar för att stödja informationsspridare i farliga länder och för att säkerställa att de har de verktyg och resurser de behöver för att utföra sitt arbete.

Det är också viktigt att vara uppmärksam på de hot mot pressfriheten, både lokalt och globalt, och att agera därefter. Du kan delta i demonstrationer och kampanjer som syftar till att främja pressfriheten och att stödja informationsspridare som utsätts för hot och förföljelse.

Slutligen kan du vara en aktiv medborgare och ställa krav på din regering att respektera pressfriheten och de mänskliga rättigheterna. Du kan också fråga företag och organisationer om deras ställningstagande till pressfriheten och kräva att de tar ansvar för sitt agerande och sitt stöd till journalister och yttrandefriheten.

Det är upp till oss alla att agera för att säkerställa pressfriheten och det fria ordet. Genom att göra vårt bästa för att stödja journalister och främja pressfriheten kan vi säkerställa att vår värld blir en plats där sanningen och informationen är tillgängliga för alla.

Andra artiklar / bloggar


Läs mer …Pressfrihetens dag 3:e Maj

  • Träffar: 221

Omställning av företag efter corona

Peter Watz funderar på framtiden för företagen efter corona

"Peter - till hösten när det blir normalt igen, då sätter vi igång"​

Peter Watz  |  3 November 2020

Många företagare som jag har träffat under våren och sommaren har sagt så till mig. "Peter - till hösten när det blir normalt igen, då sätter vi igång" Nu är hösten här och snart också vintern. Vi är långt ifrån ”det normala” fortfarande. Troligtvis kommer vi aldrig tillbaka dit heller. Nya sätt att arbeta, resa, träffas och umgås har blivit vardag och rutin. Lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen som skulle upphöra den 31 dec är nu föreslagen att gälla till och med den 1 juli nästa år. Troligtvis längre än så. Företag som fortfarande tror att det bara är att vänta på att ”så fort det blir normalt igen”, kommer tragiskt nog inte att finnas kvar.

Jag är tacksam att jag har jobbat med digitalisering och automatisering sedan 80-talet. De senaste åren också via distans. Corona har snabbat på utvecklingen. Vi ser numera e-handel, distansutbildning och jobba hemifrån som något självklart. Det som många tvekade för, bara för 8 månader sedan. De senaste åren har detta varit min vardag.

Peter Watz håller ZOOM möte hemifrån sitt hemmakontor

För ett par veckor sedan när jag skulle precis hålla ett ZOOM möte med ett 20-tal deltagare startade min dator om för någon uppdatering. ”45 minuter kvar” kom upp på skärmen. Kul, klockan är 7 på morgonen och detta händer. Inga problem. 3 minuter senare var min andra dator online och jag kunde starta mötet. Kunskap, förberedelse, rutiner och erfarenhet. Allt sitter i ryggmärgen. 

Det är med spänning jag ser fler och fler företag som ställer om till den nya verkligheten där digitalt och online är det första man tänker på. Omställning är ordet som tillsammans med digitalisering kommer vara det absolut viktigaste för alla företagare under 2021 och 2022. Jag är oerhört tacksam att detta är min vardag och att jag är tokig nog att tro att jag kan förändra världen, ett företag i taget. 

Vad betyder omställning för dig? Hur ser du på framtiden? Vilka utmaningar har du i ditt företag eller som anställd? Hör gärna av dig, jag är nyfiken...

Foto: Philip Watz

Läs mer …Omställning av företag efter corona

  • Träffar: 188